SARAJEVSKE DEBATE: Može li BiH biti (samo) građanska država

Ideja o građanskoj Bosni i Hercegovini posljednjih godina ponovo je popularizovana u bh. javnosti. Da li je tako uređena BiH realna i da li bi ona uopće trebala da bude uređena kao građanska država? Šta znači uopće građanska država i koliko je dejtonska BiH udaljena od nje?

Može li Bosna i Hercegovina biti (samo) građanska država? O ovom pitanju razgovarali smo u prvom izdanju “Sarajevskih debata” koje su se održale u hotelu “Radon Plaza”.

Debatanti  su bili: Prof. dr. Senadin Lavić, dr. Slaven Kovačević, Bojan Bajić i prof. dr. Ivo Komšić. “Sarajevske debate” su novi projekat koji realizira Liberalni forum u saradnji sa Avaz TV.

Projekat je podržan od Atlas Fondacije iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Alija je bio principijelan”

Bajić: Nek Komšić izađe iz sistema pa piše knjige. Sarajevske debate: Screenshot

Najviše duhova uzburkao je bivši predsjednik Naše stranke Bojan Bajić. Smatra da je preduslov bilo kakvog napretka Bosne i Hercegovine, pa i eventualne izgradnje građanske države, prihvatanje Dejtona. Replicirajući Slavenu Kovačeviću, savjetniku člana Predsjedništva Željku Komšić, Bajić je poručio:

– Alija Izetbegović je bio principijelan čovjek. Godine 1946. su ga uhapsili zbog mladomuslimanske ideje. Pa onda pisao, radio, razmišljao, pa ga opet uhapsili 1983. Ali nije bio dio sistema, nego je pisao knjige, umovao. A onda je 1990. dočekao izbore i na izborima, kao dosljedan, kaže ja 1946. hapšen kao musliman, onda 1943., evo glasajte za mene sada. Ono s čim ja imam problem s Vama Slavene i Vašim liderom Željkom Komšićem je što on prima platu iz ovog sistema nagovarajući ljude protiv ovog sistema. A pritom je sve gore i gore. Pa izađite iz sistema i pišite knjige k’o Alija – poručio je Bajić.

“Dejton nije Bogom dan”

Lavić: Vrijeđa kad se kaže “srpska zemlja”. Sarajevske debate: Screenshot

Profesor Senadin Lavić kazao da je Dejton posljedica agresije na Bosnu i Hercegovinu te agresije i genocida:

– Govore nam da je Dejton Bogom dano stanje. Nema Bogom danog stanja. Ja sam čovjek, ja sam ljudsko bit će. Ne možeš mi protjerati rođake iz Trebinja i Foče i reći to je srpska zemlja. U Bosni i Hercegovini vrijeđa kad se kaže srpska zemlja. Ovo je bosanska zemlja. Onaj ko hoće mene da uvjeri da moram pristati na Republiku Srpsku, taj se prevario. I sad bih ja trebao k’o mali Mujica klepiti ušima i šutjeti. E rodila su se djeca koja neće na to pristati – istakao je Lavić.

“Draži su mi EU i NATO od Dejtona”

Kovačević: Neću se pomiriti s Dejtonom. Sarajevske debate: Screenshot

Dr. Slaven Kovačević, savjetnik Željka Komšića, kazao je da s postojećim dejtonskim ustavom BiH ne može ući ni u NATO ni u Evropsku uniju.

– To su nam eksplicitno rekli. Dozvoliti da je meni draže članstvo u EU i NATO saveza od Dejtonskog sporazuma. E sad je pitanje, kao što je kolega postavio “kad”? Radi se o procesima koji su izvjesno dugotrajni. Bojan Bajić tvrdi da treba prihvatiti Dejton i da će to donijeti nekakvo dobro, evo ja tvrdim da neće – kaže Kovačević.

“Svi naši izbori su građanski”

Komšić: Samo su izbori za Dom naroda nacionalni. Sarajevske debate: Screenshot

Ivo Komšić skrenuo je pažnju na činjenicu da je dejtonski mirovni sporazum samo u posrednim izborima dao primat nacionalnom nad građanskim.

– Svi naši izbori po Dejtonu, od općinskih, preko kantonalnih, etnitetskih do državnih su građanski izbori. Mi svi biramo po principu jedan građanin – jedan glas. Načelnike, gradonačelnike, parlamentarce, sve biramo po tom izboru. Samo su izbori za Dom naroda FBiH, oni nisu građanski, ali i oni koji se biraju u ta tijela imaju građanski legitimite, jer su ih prethodno građani birali u kantonalne skupštine po principu “jedan čovjek – jedan glas”.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *