Mileijeva izvanredna pobjeda u Argentini: Uvodi dolar, napušta BRICS

Neočekivana pobjeda Javiera Mileija u drugom krugu predsjedničkih izbora u Argentini je izvanredan podvig.

Ne samo da je Milei porazio peronistički zastrašujući politički stroj dok je vodio novu političku stranku; također je uvjerio većinu glasača da odaberu povratak argentinskoj izgubljenoj tradiciji klasičnog liberalizma, s otvorenim naglaskom na bezuvjetno poštivanje temeljnih prava na život, slobodu i vlasništvo kao pravog izvora prosperiteta.

Uprkos tome, vrijeme za veselje bit će kratkotrajno. Milei će postati novi predsjednik Argentine 10. decembra s godišnjom inflacijom iznad 140 posto, praktički bezvrijednom nacionalnom valutom i 40 posto stanovništva koje živi ispod granice siromaštva. Međutim, čini se da je izabrani predsjednik svjestan da težina argentinske ekonomske krize ne ostavlja vremena za polovične mjere.

Provedba Mileinog ekonomskog programa jedina je šansa Argentine da pobijedi inflaciju, ponovno uspostavi monetarnu stabilnost i vrati se ekonomskom rastu. Ekonomist slobodnog tržišta, izabrani predsjednik razumije da se kontrole cijena i valute moraju ukinuti, kao što je slučaj sa svim porezima na izvoz. Milei je čak sugerirao da će se jednostrano riješiti argentinskih prepreka globalnoj trgovini, što je radikalna i nužna promjena nakon osam desetljeća neuspjeha protekcionizma.

Što je najvažnije, Milei planira dolarizirati argentinsku ekonomiju i zatvoriti centralnu banku. Dolarizacija je najbolje dostupno sredstvo za brzo i trajno smanjenje inflacije na jednoznamenkasti nivo. Odobravanje dolara kao zakonskog sredstva plaćanja također štiti kupovnu moć građana tako što onemogućuje devalvaciju lokalne valute u odnosu na dolar.

Mileijeva vlastita stranka ne kontrolira Kongres, iako će on vjerojatno formirati koaliciju s Juntos por el Cambio, strankom desnog centra. Čak i ako se bude borio da sve reforme koje planira odobri Kongres, dolarizacija bi sama po sebi bila veličanstveno postignuće.

Kao što iskustvo Paname, Ekvadora i El Salvadora pokazuje, dolarizirane zemlje u Latinskoj Americi uživaju niže kamatne stope i duža razdoblja kredita za solventne aktere iz privatnog sektora. Štaviše, dolarizacija nameće oštra budžetska ograničenja lokalnoj političkoj klasi, osiguravajući tako institucionalno ograničenje javne potrošnje koja je u Argentini krajnje nedostajala.

Dolarizacija nije srebrni metak; ne jamči niti visoke nivoe ekonomskog rasta niti zdravo fiskalno upravljanje. Uprkos tome, odobravanje dolara kao zakonskog sredstva plaćanja ukroćuje inflaciju i osigurava stabilnost cijena, čime se stvaraju osnovni uslovi koje argentinska sljedeća vlada treba za provedbu drugih, prijeko potrebnih reformi na strani ponude.

Ako se uspješno provede, argentinska dolarizacija može imati posljedice diljem Latinske Amerike. Budući da su Panama, Ekvador i El Salvador relativno male zemlje, uspjeh dolarizacije u regiji je uglavnom zanemaren. Međutim, Argentina je velika i utjecajna država. Dolarizirana Argentina stvorila bi proširenu latinoameričku “dolarsku zonu” koja, neformalno, također uključuje Venecuelu, zemlju koja je de facto postala dolarizirana.

Osim što donosi monetarnu stabilnost, zajednička upotreba čvrste valute također bi mogla potaknuti unutarregionalnu trgovinu, koja je ostala na minimalnim nivoima u Latinskoj Americi (posebno u usporedbi sa Sjevernom Amerikom i Europskom unijom).

Milei je također najavio da će Argentinu izvući iz BRICS-a i čvrsto se držati savezništa sa SAD-om i zapadnim državama.

Predsjednička kampanja u Argentini dobila je međunarodnu dimenziju jer je nekoliko regionalnih ljevičarskih vođa – među kojima su Brazilac Lula Da Silva i Kolumbijac Gustavo Petro – otvoreno interveniralo u argentinskoj politici suprotstavljajući se Mileiju i podržavajući njegovog protivnika, peronističkog ministra finansija Sergia Massu.

S obzirom na nedavne izborne pobjede peronističkih tvrdih ljevičarskih saveznika u Brazilu, Čileu, Kolumbiji i drugim zemljama, današnji izbori u Argentini mogu se smatrati referendumom o budućnosti same Latinske Amerike. Time je Mileina pobjeda još značajnija.

O autoru
Redakcija Podržite rad Liberalnog foruma. Pozivom na broj 090 291 099 donirate 2 KM za rad našeg Udruženja. Liberalni forum je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje građana koje za cilj ima razvoj, širenje i primjenu ideja i programa zasnovanih na načelima liberalizma. Vjerujemo u društvo individualne slobode, vladavine prava, slobodne tržišne ekonomije, malih poreza i ograničene i efikasne državne administracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *